Critique of Arabic Texts/ Manifestations of Westernization in Egyptian society: Social, Religious, and Cultural Pathology in the Book of Hadith Isa Ibn Hisham, Nafiseh Hajirjabi. Quarterly book review literature & Art 2020; 5 (7 and 8) :149-166
URL:
http://litbr.faslnameh.org/article-1-667-fa.html
چکیده: (1581 مشاهده)
مویلیحی از ادبای اصلاحگرا و روشنفکری صمیمی و متعهّد بود که تمام تلاش خود را برای اصلاح اخلاق جامعه به کار بست. شاگردی سیّدجمال و محمد عبده وی را در جرگۀ آزادیخواهان عصر قرار داد. آراء اصلاحگرانۀ آنان بر او اثر گذاشت و ازآنجاکه احساس وطندوستی نزد متفکّران اصلاحطلب فرعی بر احساس دینی بود، بر خود لازم میدید که بهمنظور اصلاح جامعه، کتابی بنگارد که مسائل اجتماعی و فرهنگی روز را بیان کند؛ آینۀ صادق عصرش باشد و جامعه با دیدن خود در این آینه، به اصلاح خویش بپردازد.
این مقاله به بررسی آسیبهای اجتماعی، دینی و فرهنگی کشور مصر که در اثر مشهور مویلیحی، حدیث عیسیبنهشام جلوه نموده، میپردازد. این کتاب از اوضاع اجتماعی و فرهنگی آن زمان پرده برمیدارد و نشان میدهد که مردم آن روزگار چگونه مفتون تمدّن غربی شده و کوکورانه به آن روی آوردند. آسیبهای اجتماعی و فرهنگی کشور مصر که در این اثر به آنها پرداخته شده، عبارت است از: بیکفایتی، عدم احساس مسئولیّت و سوء نظارت کارگزاران حکومت و دولتمردان، فساد نظام قضایی، عدم اجرای صحیح قانون مجازات، ثروتاندوزی و رفاهطلبی، شهرتطلبی، اسراف و تبذیر و غربزدگی با جلوههای مختلف.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/11/19 | پذیرش: 1398/11/19 | انتشار: 1398/11/19