دوره 3، شماره 12 - ( 7-1396 )                   جلد 3 شماره 12 صفحات 246-231 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


چکیده:   (2398 مشاهده)
یکی از پژوهش‌های مفید و مهم در تحقیقات دانشگاهی، بررسی و تحلیل کتاب‌های آموزشی در یک زمینۀ خاص است ازاین‌رو در این مقاله، چهار کتاب آموزشِ روش تحقیق در زبان و ادبیات، شامل: آیین نگارش مقاله علمی-پژوهشی اثر محمود فتوحی، ‌آیین پژوهش در زبان و ادبیات با رویکرد به منظرهای شش‌دهگانه نوشته مصطفی گرجی، مبانی نگارش علمیِ یزدان منصوریان و روش‌ها و مهارت‌های تحقیق در ادبیات و مرجع‌شناسی اثر احمد رضی بررسی شده‌اند. نویسندگان در این پژوهش با توجه به شاخصه‌های علمی و فرم‌های نقد کتاب و با روش تحلیلی- انتقادی، ابعاد مختلف شکلی و محتوایی چهار اثر یادشده را -که در دوره‌های زمانی مختلف، منبع آموزشی درس روشِ تحقیق پیش‌رفته در دورۀ کارشناسی­ارشد رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام‌نور بوده‌اند ‌ـ بررسی و تحلیل کرده‌اند.
بررسی آثار نشان می‌دهد که کتاب‌های گرجی و رضی با عنوان، موضوع و سرفصل‌های این درس تناسب بیشتری دارند. گرجی با نیازسنجی درست و استفاده از تکنیک ویژه در ساختار، به­صورت مطلوبی توانسته‌است نوشتن مقاله و پایان‌نامه‌ را به دانشجویان دورۀ کارشناسی­ارشد آموزش دهد. کتاب فتوحی با سرفصل‌های درسی کاملاً مطابقت ندارد اما روش­مند بوده و در شمار نخستین کتاب‌های آموزشی-کاربردی در زمینۀ مقاله‌نویسی محسوب می‌شود و نویسنده توانسته­ نیاز آموزشی مخاطبان را برآورده­کند. کتاب منصوریان با سرفصل‌های این درس منطبق نیست و به­خاطر ضعف‌های عمدۀ روشی و بینشی در تدوین، نسبت به سه کتاب دیگر، برای آموزش کاربردی مبانی نگارش علمی، مناسب نیست.
 
 
متن کامل [PDF 858 kb]   (1 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/7/21 | پذیرش: 1397/7/21 | انتشار: 1397/7/21

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.