دوره 5، شماره 7 و 8 - ( پاییز و زمستان 1398 )                   جلد 5 شماره 7 و 8 صفحات 310-295 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (2250 مشاهده)
کتاب گیاهان در شعر معاصر: نقد بوم­گرا و تخیل نباتی نوشته جان چارلز راین در سال 2018م. توسط انتشارات راتلج چاپ شده و جزء سری انتشارات راتلج با موضوع «چشم­اندازهایی درباره غیرانسان در ادبیات و فرهنگ» است. این کتاب در دسته مطالعات نقد ادبی بوم­گرا جای دارد و به­طور خاص بر نقد گیاه­شناختی یا نقد نباتی در شعر استرالیا، انگلیس و آمریکا متمرکز شده­است. نویسنده در کتاب مذکور با بررسی چگونگی تعامل و برخورد شاعران با موجودات نباتی در تلاش است تا بر نقش زبان در ساخت­شکنی رمزگان فرهنگی که درک ما را از گیاهان به­عنوان موجودات هوشمند محدود می­نماید، تأکید کند. این کتاب با خوانش شعر هشت شاعر ازجمله لوییز گلاک، لیز ماری، ماری الیور، آلیس اسؤالد، الیزابت بلتسو، جودیث رایت، جان کینزلا و جوی هارجو بر ایده تخیل نباتی تمرکز می­کند و مدل مفهومی منحصربه­فردی را ارائه می­دهد که از آن با عنوان دیالکتیک گیاهی یاد می­شود؛ این­که گیاهان هم اثرگذارند هم اثرپذیر، تجربه می­کنند و مورد تجربه واقع می­شوند، احساس دارند و احساس می­شوند، ادراک دارند و مورد ادراک واقع می­شوند، به یاد می­آورند و به یاد آورده می­شوند، تخیل می­کنند و مورد تخیل قرار می­گیرند. دیالکتیک مولدی که ازیک­سو به روحمندی گیاه باور دارد و ازسوی­دیگر گیاه را چون ابژه، مکان، کانال یا محرکی برای تجربه، بینش یا بیداری روحانی موجودات انسانی می­داند. این کتاب همچنین باتکیه­بر پیشرفت­های صورت­گرفته درزمینه عصب-گیاه­شناسی و مشارکت در حوزه مطالعات انتقادی گیاه، نقد گیاه ­شناختی را به­ عنوان یک شیوه برای واکنش در برابر کم توجهی به گیاهان در نقد زیست­بوم، بوطیقای زیستی و علوم انسانی زیست­محیطی بسط می­دهد. نکته برجسته و حائز اهمیت کتاب حاضر، معرفی و بررسی رویکرد نقد نباتی یا نقد گیاه­ شناختی در زیر مجموعه نقد زیست ­بوم برای اولین­بار است. در مقاله پیشِ­رو ضمن معرفی کتاب، خلاصه­ای از مهم­ترین مفاهیم کلیدی در هر فصل نیز ارائه خواهد شد.
متن کامل [PDF 503 kb]   (674 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/11/20 | پذیرش: 1398/11/20 | انتشار: 1398/11/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.